Atlétika: Kovács Gyulára emlékeztek a jövő reménységei

Szombaton 29. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Gyermek Atlétikai Fesztivált a cívisvárosban, ahol a fiatal tehetségeket figyelve a régi nagyokkal nosztalgiáztunk.

0

3-8-300x202 Atlétika: Kovács Gyulára emlékeztek a jövő reménységeiFotók: Égerházi Péter

Az ország különböző pontjairól érkeztek atléták a Gyulai István Atlétikai Stadionba szombaton, hogy U8-as, U10-es, valamint U12-es korosztályban összemérjék erejüket. A fiatal tehetségek 60 méteres sík- és gátfutásban, 300 és 600 méter síkfutásban, magas- és távolugrásban, kislabdahajításban, valamint 4×60-as váltóban is versenyeztek, s noha ebben a korban még nem az eredményesség az elsődleges, akadtak igazán figyelemre méltó teljesítmények. A népes mezőnyben természetesen a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola is képviseltette magát, s bár a rajthoz álló gyermekek nem ismerhették személyesen a fesztivál alapítóját és névadóját, a régi motorosok közül mindenki szeretettel gondolt vissza a tíz éve elhunyt Kovács Gyulára.

1-6-300x196 Atlétika: Kovács Gyulára emlékeztek a jövő reménységei
Benéné Lipcsey Irén (jobbra) immár versenybíróként tevékenykedik

„Három évtizeddel ezelőtt Gyuszi és a felesége rendezték meg először ezt a versenyt, mi pedig nem hagyjuk, hogy a hagyomány megszakadjon – hangsúlyozta Benéné Lipcsey Irén, a szervezőbizottság elnöke. – Mindent megteszünk, hogy méltóképpen őrizzük az emlékét, ám az űrt, amit hagyott maga után, lehetetlen betölteni. Végtelenül szerette a gyermekeket, törődős típus volt, Magyarországon és Németországban egyaránt kedvelték tanítványai. Annak idején kétnapos programot jelentett a kezdő atlétáknak a fesztivál, a versenyek után Kovács Gyula kirándulni is elvitte a mezőnyt, a magyar atlétika meghatározó alakjai szinte kivétel nélkül rajthoz álltak itt pályafutásuk hajnalán. Abban a reményben rendeztük meg immár huszonkilencedik alkalommal a fesztivált, hogy tovább bővül a tömegbázis, a fiatalok pedig élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodnak.”

197932783_127356019467003_7717277875376882636_n-e1622933133699-300x191 Atlétika: Kovács Gyulára emlékeztek a jövő reménységei
Csapó Lajos barátja és sporttársa volt Kovács Gyulának

„Nem csupán egy kiváló sportolót, hanem egy nagyszerű embert ismertem meg annak idején Gyula személyében – tekintett vissza Csapó Lajos, a fesztivál alapítójának egykori sporttársa. – Amíg Magyarországon dolgozott, szoros barátságot ápoltunk, mindennapi kapcsolatban voltunk, s gyakorlatilag mindent tudtunk egymásról. A sport összekötött minket, őt egyszerűen nem lehetett nem szeretni, a nehéz pillanatokban mindig volt hozzám néhány kedves szava. Naphosszat tudnám sorolni a szép emlékeket, a közös sikereket, a versenyeket követő bulikat, vagy épp az éjszakába nyúló beszélgetéseket. Az atlétika egyéni sportág, ám akkoriban olyanok voltunk, mint egy nagy család, őszintén tudtunk örülni egymás sikereinek, a társaktól érkező támogatás pedig extra motivációt adott a folyamatos fejlődéshez.”

A debreceni atlétika nagyjai közül sokan a helyszínen tapsoltak a jövő reménységeinek, az alapító Kovács Gyula pedig az égi futópálya rozsdás korlátjának támaszkodva figyelte az utódokat. A fiatalok helyezéstől függetlenül mosolyogva álltak fel a pódiumra, azt pedig bizonyára nem is tudják, mekkora a felelősségük: továbbvinni a lángot, amit a legendák gyújtottak.

P.G.