Papp László: „Az egyik leggazdagabb sportkultúrával rendelkező város Debrecen”

Dr. Papp László polgármester büszke arra, hogy Debrecen európai szinten is páratlan lehetőségekkel rendelkező város.

0

debsport4-300x166 Papp László: „Az egyik leggazdagabb sportkultúrával rendelkező város Debrecen”

Köztudott önről, hogy nagy sportrajongó, mikor ideje engedi, rendszeresen feltűnik a debreceni csapatok mérkőzésein. Mi határozta meg gyerekként a mai napig tartó kötődést ön és a sport között?

Általános iskolában teljesen természetes volt számomra, hogy sportolni kell. Nagyon jó testnevelő tanáraim voltak, akik tudtak motiválni. Állítólag nem voltam teljesen tehetségtelen. Atletizáltam: futottam 100, illetve 400 métert is, és kipróbáltam a távolugrást is. De kosárlabdáztam, kézilabdáztam és fociztam is.

A számos sportág közül, amelyeket kipróbált, volt, amit versenyszerűen űzött?

A foci mindig is kiemelt szerepet töltött be az életemben. Az 1985-86-os tanévben a Porcsalmai Általános Iskolából indulva eljutottam egészen Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területi válogatottjának jobb szélső csatáraként a szentesi országos kiválasztóra. Nagy dilemma volt az életemben nyolcadik osztályos koromban, hogy a focit vagy a tanulmányokat válasszam, de aztán végül is úgy döntöttem, hogy nem sportiskolába megyek, hanem Pannonhalmán kezdem el a gimnáziumot. Ma már kevesebb időm jut a focira: heti egy-két alkalommal játszok.

debsport5-200x300 Papp László: „Az egyik leggazdagabb sportkultúrával rendelkező város Debrecen”

Debrecen sportja az elmúlt évtizedek alatt bővelkedett a sikerekben, hosszú lenne a sor, ha mindet fel akarnánk sorolni. Mely sportesemények maradtak örökre emlékezetesek, melyek jelentettek örök élményt és miért?

A legcsodálatosabb élmények közé tartozik a DVSC futballcsapatának Bordeaux elleni meccse itthon, 2001-ből. Aztán ott volt a Levszki Szófia elleni Bajnokok Ligája-selejtező 2009-ben, ami miatt két nappal le is rövidítettük az olaszországi nyaralásunkat, hogy visszaérjünk a meccsre. Említhetném 2014-es bajnokavatót is az új Nagyerdei Stadionban, ahol a Honvéd győzelme és a Dombi buktatása után meg nem adott tizenegyes azóta is fáj, de ez semmit nem von le a csapat teljesítményéből. Ezek mellett minden, amiben szervezőként szerepet tudtunk vállalni, az meghatározó jelentőségű az én pályafutásomban is. Óriási élmény volt az első, a 2001-es ifjúsági atlétikai világbajnokság, ahol az a Usain Bolt is bemutatkozott, aki aztán óriási karriert futott be. De volt itt tornász világbajnokság 2002-ben, vagy éppen junior női kézilabda vb 2018-ban. Nagyon büszke vagyok a Debreceni Sportcentrum csapatára, akik folyamatosan elkápráztatják a hazai és nemzetközi szövetségeket egyaránt. Például a legutóbbi 3×3-as kosárlabda események végén a FIBA alelnöke azt mondta, hogy Debrecen megmentette a nemzetközi kosárlabda eseményeket. Úgyhogy méltán lehetünk büszkék a Debrecenben szervezett eseményekre.

debsport3-300x200 Papp László: „Az egyik leggazdagabb sportkultúrával rendelkező város Debrecen”

Egy-egy mérkőzésen mennyire sikerül városvezetőből átvedleni szurkolóvá?

Édesapámtól tudom, hogy amikor 1982-ben a belgák ellen játszott a magyar labdarúgó válogatott, harmadik osztályos kisiskolásként álltam a tv előtt, és annyira együtt éltem a játékkal, hogy a lábam úgy mozgott, mintha cseleznék, és ezt észre sem vettem. Felnőttként már igyekszek mindig nyugalmat és határozottságot sugározni, viszont van egy másik, rendkívül temperamentumos énem is. És sokszor nehezemre esik a mérkőzéseken kordában tartani ezt az énemet. Polgármesterségem előtt előfordult, hogy egy-egy vitatható szituációban olyan megjegyzések hangoztak el részemről, amiket nem szívesen idéznék vissza. De tudni kell az embernek uralkodni magán még ilyen szituációban is.

Miképp jellemezné a cívisváros sportját?

Az egyik leggazdagabb sportkultúrával rendelkező város Debrecen. Egy nagyon erős társunk van ebben: az egyetemmel közösen adjuk a sportélet hátterét finanszírozás és infrastruktúra terén is. Nincs is olyan vidéki város, ahol több első osztályú csapat van, mint itt. Ez felelősség is: igyekszünk a lehetőségeket megteremteni ezekhez a sporttevékenységekhez. Nagy szívfájdalom, hogy a Loki nem a labdarúgó NB1-ben játszik, de ez egy új korszak kezdetét is jelenti, és ezt a szurkolók is érzik. Nagyon boldog vagyok, hogy Debrecen hívó szava meghatározó tud lenni olyan kaliberű játékosoknál is, mint a 108-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs, aki visszatért sikereinek kezdő állomására. Ez pozitív impulzusokat tud adni a fiatal játékosoknak, így egy nagyon jó mix alakult ki a csapatnál.

debsport2-300x184 Papp László: „Az egyik leggazdagabb sportkultúrával rendelkező város Debrecen”

                                                                                                  Dzsudzsák Balázzsal a 2014-es stadionavató előtt pár nappal

Létesítményekből nincs hiány, Főnix Csarnok, Versenyuszoda, Jégcsarnok, hogy csak néhányat említsünk. Várható, hogy további létesítményekkel gyarapszik Debrecen?

Debrecen európai szinten is páratlan lehetőségekkel rendelkező város. Nemcsak a csapatok száma nagy, hanem az ehhez méltó infrastruktúra is rendelkezésre áll. Hamarosan befejezzük a Hódos Imre Sportcsarnok teljes felújítását, és a pallagi labdarúgó akadémián is tervezünk fejlesztéseket. A kézilabda sportág vonatkozásában is van egy programunk, amely rövidesen a kivitelezés fázisába kerül, és a tenisz infrastruktúra fejlesztése is reális cél előttünk. De lesznek új sportlétesítményeink is, elkezdődött például a kerékpáros velodrom tervezési fázisa.

Családjának mennyit sikerült átadni sportszeretetéből?

A fiam, Gergő sokféle sportágat kipróbált, és ennek okán egy nagyon jó testalkatú fiatalember, aki vívott, vízilabdázott, de belekóstolt a fociba is. A feleségem kitűnő versenytáncos volt diákévei alatt, kislányunk, Dóri ezt a képességet viszi tovább, balettozik, emellett az iskolában számos sportágat kipróbál. Tehát a családban bőven megvan a sport iránti elkötelezettség. Arról nem is beszélve, hogy a feleségem édesapja, Császár Ferenc a ’80-as években a Loki futball szakosztályában nagyon fontos szerepet töltött be, így a feleségem előbb volt Loki-drukker, mint én, már egészen hamar, kislányként ott ült a lelátón édesapjával.

Mit vár a debreceni sportolóktól az elkövetkező években, mely esetben mondhatná, hogy elégedett a teljesítménnyel?

Nekem egyetlen elvárásom van a sportolóinkkal szemben: mindig adják ki magukból a maximumot. Egy sportrajongó mindig szereti a csapatát, alapvetően nem befolyásolja a kudarc. Tehát akkor is kimegyek a mérkőzésekre, ha tudom, hogy nem vagyunk esélyesek, az én hozzáállásomat ez határozza meg. De például egy olyan hétvége után, mint a legutóbbi, amikor a labdarúgó Magyar Kupában továbbjutott a DVSC és a DEAC is, valamint nyertek a női kézilabdázók is, egészen pozitív érzésekkel kezdem a hetet, jólesik a lelkemnek. És meg kell említenem az egyéni sportágakat is. Minden évben a város költségvetésében az egyéni olimpiai sportok támogatására több tízmillió forintot tudunk elkülöníteni, a sportcentrum büdzséjén túl. És általában a reflektorfényben lévő sportágakról beszélünk, de 2016-ban kezdeményeztem a Békessy Béla sportösztöndíj életre hívását, ami olyan sportolók számára ad elsősorban elismerést és anyagi támogatást a teljesítményük alapján, akik annyira nincsenek reflektorfényben vagy nem olimpiai sportágak képviselői. Nagyon büszke vagyok például Göttlinger Danira, aki kerekesszékes vívásban hatalmas teljesítményt tesz le az asztalra és képviseli Debrecent szerte a világban. Aztán az aerobik területén elért eredmények alapján Hegyi Dóra volt több éven keresztül díjazott, havi ösztöndíjjal támogattuk a felkészülését. Tehát az is nagyon fontos, hogy egy város ne csak a kiemelkedő támogatásban részesülő sportágakat lássa maga előtt, hanem azokat a sportolókat is, akiknek ennyi rivaldafény nem jut. Összességében azt gondolom, hogy a sport kiemelkedő szerepet tölt be a város életében, és ez így van jól, legyen így a jövőben is!

KZT

Fotók: Magánarchívum