Vékony Gyula: „Kiváló játékosokkal játszhattam együtt, legendás játékosok ellen léphettem pályára”

DMTE, Kaposvár, D. Kinizsi, DUSE. Ezek a ballábas játékos főbb állomásai. Beszélgetésünk során Vékony Gyula azt is elmondta, büszke arra, amit elért, ha újra kezdhetné, ismét labdarúgó lenne, mert imádja ezt a sportágat.

0

20180824_091856_001_resized-225x300 Vékony Gyula: „Kiváló játékosokkal játszhattam együtt, legendás játékosok ellen léphettem pályára”

Ma már csak történelem, de az idősebbek még emlékeznek a Debreceni Kinizsire. Milyen emlékek kötnek a klubhoz?

Kaposvárról igazoltam Debrecenbe, bár csak egy évig játszottam a Kinizsiben, szép emlékeim vannak arról az időszakról. Az NB-2-ben olyan játékosokkal játszhattam együtt, mint Maczkó Gyuszi, Takács Barna, Tőzsér Géza, Bodonyi Peti, vele a DMTE-ben is együtt fociztam, vagy Tóth „Madár” Pisti. Nagyon jó társaság volt, többségükkel mai napig tartom a kapcsolatot, össze szoktunk járni, főzőcskézünk, felelevenítjük a régi emlékeket. Azt sajnálom, hogy nem volt alkalmam a városi rivális, Loki ellen pályára lépni, de láttam mérkőzést, férfias, parázs összecsapás volt. Sajnálom, hogy megszűnt a klub, pedig nagy értéke volt a városnak.

20180823_204057_resized-e1535092167362-300x225 Vékony Gyula: „Kiváló játékosokkal játszhattam együtt, legendás játékosok ellen léphettem pályára”

                                                                                                       DMTE – Nyíregyháza életem első gólja 17 évesen

Ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a Kinizsi már pályafutásod utolsó harmada. Hol kezdődött?

Már kicsi gyerekként imádtam focizni, elképzelhetetlen volt számomra, hogy ne ezt a szép sportágat válasszam. A Hadházi úton volt egy homokos focipálya, onnan indultam és kerültem az Építőkhöz, ami a későbbi, de mára szintén megszűnt DMTE elődje volt. Itt végigjártam a szamárlétrát, együtt rúgtam a bőrt Mező Józsival, Lakatos „Tanyával”, Magyar Árpival, Mészáros Lacival, majd idővel felkerültem a felnőtt csapathoz, jöttek a sikerek, amik meghatározták pályafutásom. 1979-ben a DMTE és a DVSC fuzionált ebből lett a DMVSC, de valamiért ott már nem számítottak rám, pedig még Sándor Misi is megírta könyvében, ő megtartott volna engem Így a DUSE csapatában folytattam, ott remek szezont produkáltam, jól ment a játék, 20 találattal én lettem a házi gólkirály. 23 évesen a legjobb korban voltam, mindenképp az NB-1-ben szerettem volna játszani, a Kaposvár szerződést ajánlott nekem, amit elfogadtam.

20180823_205828_resized-e1535092351849-300x225 Vékony Gyula: „Kiváló játékosokkal játszhattam együtt, legendás játékosok ellen léphettem pályára”

                                                                                             Kaposvár – Volán (Petrók Viktor és Gulyás Sándor még a képen)

Mi vett rá, hogy az ország másik végébe költözz?

Puskás Lajos irányította a szakmai munkát Kaposváron, aki a DVSC játékosa, majd edzője is volt, de a DMTE vezetőedzőjeként is dolgozott, kimondottan ballábas játékost keresett. Leültünk beszélgetni, felvázolta milyen posztot szán nekem, tetszett az elképzelés, így nem kellett sokat gondolkoznom az ajánlaton. Pedig a Nyíregyháza is megkeresett, Temesvári Miklós hívó szavára mondtam nemet.

20180823_205352_resized-225x300 Vékony Gyula: „Kiváló játékosokkal játszhattam együtt, legendás játékosok ellen léphettem pályára”

                                                                                                                            Rákóczi mezben

Hogy emlékszel a kaposvári időszakodra?

Négy csodálatos évet töltöttem el ott, meghatározó játékos lettem, játszhattam a legmagasabb osztályban, a korszak klasszisaival lehettem egy pályán, Nyilasi, Törőcsik, Nagy Laci, Tóth András és még sorolhatnám, hosszú lenne a lista. Nagyon sok jó csapat volt abban az időben az NB-1-ben, erős volt a bajnokság, nem tudtunk bennmaradni, de otthon a Fradi, Vasas, Dózsa, Honvéd nem tudott minket megverni. Kaposvár a mai napig szívem csücske, a volt elnökömmel még ma is tartom a kapcsolatot, valamint egy életre szóló barátság köt össze bennünket Koltai Róbert művész úrral, mert abban az időben a színészek meccsre, mi pedig színházba is jártunk.

20170811_111231_resized-225x300 Vékony Gyula: „Kiváló játékosokkal játszhattam együtt, legendás játékosok ellen léphettem pályára”

Melyik volt első NB-1-es mérkőzésed és ki ellen szerezted első találatodat?

Ezeket nem lehet elfelejteni. A Videoton ellen mutatkoztam be, többek között Karsai, Disztl testvérek, Májer, Csongrádi fémjelezte akkor a fehérvári csapatot. Az első gólomat a Pécs ellen szereztem, a legendás kapus, Katzirz Béla kapujába sikerült betalálnom. Hazai pályán játszottunk, balról érkezett egy beadás, védőmet megelőzve pörgettem a lasztit a hálóba.

Említetted a Honvédot, a Loki későbbi védője, Paróczai Sándor akkor még a fővárosi csapatnál játszott…

Nagy nevek, Paróczai, Garaba, Nagy Anti, Varga „Kacsa”, Bodonyi, Esterházy játszottak akkor a Honvédban. Sanyi kőkemény, de sportszerű védő volt, én bal, ő jobboldalon játszott, így elkerülhetetlen volt, hogy összecsapjunk a mérkőzésen, parázs párharcokat vívtunk, meccsen nem volt barátság, de ez csak lefújás után, a büféig tartott. Parókával megmaradt a barátság, mikor találkozunk, sokat beszélgetünk a magyar futballról.

Négy év után visszatértél Debrecenbe. Kinizsin kívül más klub nem keresett?

Kaposváron is marasztaltak, de családi okok miatt döntöttem úgy, hiába voltak más kluboktól is megkeresések, hogy a Kinizsihez szerződök. 29 évesen már gondolnom kellett arra, mihez kezdek a foci után, elkezdtem tudatosan építeni civil életemet, a visszavonulásom már megtervezett volt. Egy év után átigazoltam a DUSE-hoz, de ott már munka mellett játszottam, majd a Kiss testvérek elcsaltak Nádudvarra. A megyei bajnokságban is élveztem a labdarúgást, jó meccseket játszottunk, sokszor viccelődtünk azon, a védelmünk együtt annyi idős, mint az ellenfél játékosai összesen. Aztán szögre akasztottam a csukát, de csak a stoplist, mert nem tudtam elszakadni szeretett sportágamtól, kispályán, a Dorottya Presszó öregfiúk csapatában egészen 55 éves koromig játszottam a városi bajnokságban. Nem is akárkikkel, többek között Takács Barna, Benyó Sanyi, Selyem Nándi, Szabó Sanyi voltak a csapattársaim. De lezárult ez a korszak is, már fájt minden lépés, ütközés.

20180823_205930_resized-e1535091935432-300x225 Vékony Gyula: „Kiváló játékosokkal játszhattam együtt, legendás játékosok ellen léphettem pályára”

                                                                                                                             DUSE – Ózd

Visszavonulás után edzőként nem akartad kipróbálni magad?

A Kinizsinél belekóstoltam az edzősködésbe, Szabó Lajos mellé kerestek pályaedzőt, aki az utánpótlást is összefogja. Elvállaltam, nagy lendülettel belevágtam, de egy idő után rájöttem, ez nem az én világom. Már csak mint szurkoló vagyok kapcsolatban a labdarúgással, párommal, fiammal, a régi játszótársakkal járunk Loki meccsekre. Időnként Kinga lányom is elkísér minket. Alkalmanként a DEAC pályán is meg szoktam fordulni.

Pályafutásodat hogyan összegeznéd?

Az egészet az határozta meg, hogy kölyökkoromtól kezdve imádtam a futballt. Kiváló játékosokkal játszhattam együtt, legendás játékosok ellen léphettem pályára. Büszke vagyok arra amit elértem, abban van némi hiányérzetem, hogy nem tudtam még pár évet az NB-1-ben futballozni. Sosem bántam meg, hogy labdarúgó lettem, ha visszaforgathatnám az idő kerekét, ismét ezt a sportot választanám.

20180823_203458_resized-e1535093026675-300x225 Vékony Gyula: „Kiváló játékosokkal játszhattam együtt, legendás játékosok ellen léphettem pályára”

                                                                                                                      DUSE – Jászberény

Visszavonulásod után mivel kezdtél el foglalkozni?

Mindig a kereskedelemben szerettem volna tevékenykedni, először a Debreceni Állami Gazdaság kereskedelmi osztályán kezdtem el dolgozni, szép éveket töltöttem ott el, majd 25 éve kapcsolatba kerültem az ország egyik vezető sörgyárával. A keleti régió vendéglátó vezetője vagyok, sok elfoglaltsággal jár, de szeretem a munkám.

Gyerekek közül örökölte valaki a labdarúgás szeretetét?

Az élet úgy hozta, hogy nagy családom lett, de a négy gyerek közül aktívan senki sem sportol, a ballábamat senki nem örökölte. Mindenki annyit mozog a családban, ami az egészségéhez kell. Van egy unokám, imád focizni, néha öt is kiviszem meccsekre.

Ha nincs munka, mi jelent számodra kikapcsolódást?

Otthon van egy kis kertem, azt gondozgatom, de sokat olvasok, kerékpározok, a foci azért ott van a mindennapokban, TV-n keresztül minden bajnokságot nyomon követek. Feleségemmel, Zsuzsával rengeteget utazunk, imádom a Balatont, sosem maradhat ki a nyári programból. A gyerekek Pesten élnek, van, hogy gondolunk egyet és már indulunk is hozzájuk.

Pályafutásod végét megtervezted, a jövőre nézve vannak terveid?

Ha elérem a nyugdíjkorhatárt, akkor is aktív akarok maradni, vannak terveim, próbálom majd ezeket megvalósítani. Továbbra is azt a pörgős életet szeretném élni, amit most is. Szeretnék még sok világ és Európa-bajnokságot látni, ez azt is jelentené, bőven lesz alkalmam megvalósítani a terveimet.

Elégedett vagy?

Boldog párkapcsolatban élek, szerető családom, remek barátaim vannak, imádom a munkám, azt csinálom, amit szeretek, úgyhogy mindenképp.