Pont nélkül távozott a bajnokaspiráns Debrecenből

A Magyar Kupa bronzérem után tovább száguld a DEAC kosárlabdacsapata. Berényi Sándor tanítványai a második félidőben mutatott kiváló játéknak köszönhetően hatpontos győzelmet arattak a listavezető Szolnoki Olaj KK felett.

0

deac_szolnok-9-300x200 Pont nélkül távozott a bajnokaspiráns DebrecenbőlFotó:deacbasket.hu

A két gárda két héttel a bajnoki előtt már találkozott egymással, akkor a Magyar Kupa elődöntőjében egy fordulatos mérkőzésen a vendégek nyertek közel húsz ponttal. Nagy iramban kezdődött a találkozó az Szolnokiak új szerzeménye, Malesevics szemfüles kosarára Manigat válaszolt egy hármassal. Sokáig fej-fej mellett haladtak a felek, három perc után azonban Tóth Ádám révén megléptek a vendégek (9-15). Nem akart leszakadni a DEAC, és a negyed derekára Dugat triplájával egy pontra zárkóztak. A játékrész végéhez közeledve tartották minimális előnyüket a vendégek, ám Daniel Amigo vezérletével sikerült egyenlíteniük a hajdúságiak (20-20). Az utolsó másfél perc azonban újra a listavezetőnek sikerült jobban, és egy 8-0-s futással kialakították az addigi legnagyobb különbséget.

Tóth büntetőivel hamar kétszámjegyűre hízott a differencia, s bár ezt követően újra belelendültek Berényi Sándor tanítványai, a védekezés továbbra is hagyott kívánni valót maga után. A tavaly még a Tisza-partiakat erősítő Polyák László pillanatai következtek, sorozatban szerzett öt pontjával négyre zárkózott a DEAC. Négy perccel a nagyszünet előtt Ivosev okos duplája után már csak egy volt közte (39-40), ám a friss kupagyőztes ismét ritmust tudott váltani, s egy 10-0-s futással újra magabiztos fórra tett szert. A félidő utolsó megmozdulása is a vendégeké volt, Tóth közelije után 43-55 állt a kivetítőn.

Érezhetően más felfogásban jött ki az öltözőből a Debreceni Egyetem csapata, agresszív védekezésből indított gyors kosarainak köszönhetően két perc alatt futottak egy 6-0-t, Alekszics időt is kért (51-57). A negyed derekán Ivosev vette magához az irányítást, egy távolival és egy duplával kettőre hozta fel övéit, Boriszov triplája után pedig valósággal felrobbantak az Oláh Gábor utca csordultig megtelt lelátói (59-58). A folytatásban is extázisban játszott a DEAC, megalkuvást nem tűrve küzdöttek minden labdáért, Manigat hármasával és Dugat kettő plusz egyes akciójával hétpontos vezetéssel zárták a harmadik tíz percet (71-64).

Benke duplájával indult a záró felvonás, melyre Ivosev válaszolt egy újabb távolival. A tavalyi szezon MVP-je megállíthatatlan volt, a vendégektől Rowsey tartotta vele a lépést. A védekezés mindkét oldalon átjáróház volt, így hiába támadtak nagyszerűen a vendéglátók, a Szolnok látótávolságon belül tudott maradni. Az egész este parádésan játszó Amigo öt perccel a vége előtt megkapta ötödik személyi hibáját, de ez sem törte meg a lendületet, Ivosev közelijével már tíz fölé nőtt a különbség (88-77). Nem adta fel a listavezető, és egy 8-0-s rohanással szempillantás alatt háromra zárkóztak. Milosevics tempójával már csak kettő volt közte, majd jött Ivosev és Vojvoda kosara, így másfél perccel a vége előtt még semmi sem dőlt el (92-90). Ivosev négy büntetőjéből hármat értékesített, így 43 másodperccel az órán nagyon közel kerültek a bravúrhoz (95-90). A hátralévő időben már nem tudott közelebb jönni a Szolnok, így hatalmas meglepetésre a bajnoki címvédőt is legyőzte az Oláh Gábor utcán a DEAC.

DEAC – SZOLNOKI OLAJ KK 96-90 (20–28, 23–27, 28–9, 25–26)

DEAC: DUGAT 12/3, MANIGAT 17/15, Boriszov 10/3, IVOSEV 28/9, AMIGO 16 Csere: Polyák 5/3, Omenaka, Bognár 8.

Edző: Berényi Sándor

SZOLNOK: ROWSEY 30/18, Vojvoda 13/3, Malesevics 9, N. Milosevics 11/3, Tóth Á 8Csere: BENKE 11, Andric 8, Rudner

Edző: Dragan Alekszics

Kipontozódott: Amigo (35.p.) ill. N. Milosevics (39.p.)

Berényi Sándor: – Nagyon boldogok vagyunk, hiszen óriási tettet hajtottunk végre. A klubunk életében ez nem kis dolog, hiszen mióta tagjai vagyunk az élvonalnak, a Szolnok kivételével már minden csapatot le tudtunk legalább egyszer győzni. A második félidei védekezésünk volt a kulcs, ami végre úgy működött, ahogy azt elvárom. Természetesen az olyan extrák is kellettek, mint Dugat tripla-duplája, vagy Ivosev játéka, amik nélkül nem lehet bajnokot verni.

Dragan Alekszics  Nehéz visszazökkenni a bajnokság ritmusába egy ilyen érzelemdús kupahétvége után. Az első félidőben kontrolláltuk a játékot, de a második húsz percre szétesett a védekezésünk, és agresszivitásban sem tudtunk felnőni a hazaiakhoz, akik megérdemelten nyertek.