Diákújságíró pályázat: Simon Petronella

Simon Petronella a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának 12. a osztályos tanulója, a Sport Club Debrecen Interfencing egyik kiemelkedő sportolója, legjobb eredménye egy kadet magyar bajnoki ezüstérem.

0

20191029_152123-300x225 Diákújságíró pályázat: Simon Petronella

Emberek a maszk mögött : fáradhatatlanul a debreceni vívósportért

 Sportoló vagyok. Olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akik szakmájukban világszínvonalat képviselnek, és mégis az átlagemberek mindennapjait élik. El tudja bárki képzelni, hogy Zinedine Zidane a megnyert BL döntő másnapján, fogja a felszerelését és bemegy egy iskolába tanítani? Ugye, hogy nem. És mégis léteznek ilyen emberek, ráadásul pont itt Debrecenben. Ők a Mestereink. Emberek a maszk mögött… 

A magyar vívósport képviselői a világ élmezőnyéhez tartoznak. A vívás hazánk legeredményesebb olimpiai sportága, emellett számos Világ- és Európa-bajnokságon szólt sportolóin tiszteletére a Himnusz. A Budapest centrikusság ebben a sportban is érzékelhető, rengeteg a nagymúltú és erős fővárosi klub, amelyek egyaránt otthont adnak az amatőr vívni vágyók és az elversenyzők számára. Egy vidéki város mégis fel tudja venni a versenyt velük.

Az utánpótlás ranglistákat böngszve, azok élén megtalálhatjuk a kék melegítős debreceni versenyzőket is. Az Interfencing DSC sportolóinak és edzőinek rengeteg munkája van az eddig elért, kiemelkedő eredményeik mögött. Maga a klub 2017-ben alakult több helyi edző vezetésével. Nyisztor-Csáki Sándor, egykori olimpikon, és Dávid László, az U15-ös magyar válogatott egyik keretedzője mostanra, több mint 80 gyermekkel foglalkoznak napi szinten.

A versenynaptár alapján, valamint a heti három- vagy ötszöri edzés mellett szinte lehetetlen elképzelni azt, hogy az edzők és a gyerekek hogyan egyeztetik össze a magánéletüket a sportolással. Úgy tűnik, hogy ebben a fiatal, vidéki egyesületben mégis megtalálták a sikerhez vezető arany-, bár nem éppen könnyen járható középutat.

Hogy miért is olyan fáradhatatlanok az cívisvárosiak? Külföldön és a tradicionálisan nagy magyar egyesületeknél a vívósportnak nagyjából hasonlóan jó feltételei vannak : saját, jól felszerelt teremben oktatják a főállású edzők a tanítványaikat, akiknek a létszáma több százas nagyságrendre tehető. Ezzel szemben Sanyi bácsi és Laci bácsi erőt, energiát és pénzt sem spórolva, “csak” mellékállásban tudja vállalni az edzői munkáját, a Hatvani István Általános Iskolában kialakított mobil vívótermekben. Amíg más edzők keresetei elérhetik a több ezer eurót, addig a “kék debreceniek” vezetői minden forintjukat a versenyzőkre és a klub fejlesztésére fordítják. Mestereink a külföldön is kapós, rengeteg állásajánlattal megkínált edzők ennek ellenére mégis Debrecen infrastruktúrális szempontból legkisebbik klubját, az Interfencing DSC-t és az egyesületben sportoló gyerekeket választották.

Hogy miért ? « Mert Sanyival együtt a debreceni gyerekek számára szeretnénk magas színtű vívásoktatást nyújtani. Hajdú-Bihar Megyében a minőségi képzésre jelenleg sajnos nem látok más alternatívát. » -válaszolta meg a kérdést Dávid László.

Mindezt az ott versenyzők  is érzik, tudják és próbálják a mestereik  munkáját segíteni. Több fiatal a sport terén már tapasztalt vívót vontak be a edzői munkába, hogy mindenki megkaphassa a megfelelő oktatást és figyelmet.  Az interfencinges  gyerekek a sportoláson túl nagyon sok egyéb meghatározó élményben is részesülnek. Íme néhány válasz arra a kérdésre, hogy miért is szeretnek az Interfencing DSC-be járni :

« Mert egy nagyon jó, összetartó közösség tagja vagyok és a lehető legtöbb tudást vehetem át » Battai Sugár Katinka Világ- ,Európa- és magyar bajnok sportoló

« Mert nagyon sok barátot szereztem, akikkel egy életen át tartó kapcsolatot köthettem. » Varga Emília, magyar bajnoki ezüstérmes

« Mert itt nem csak a fizikai, hanem a szellemi oldalát is megtanulhatom ennek a sportnak. » Wladimír Véda Anna, magyar bajnok

A pást, az a 14×2 méteres terület az otthonom. Ott mindig áll mögöttem egy ember, akire számíthatok. Ő mögöttük nem áll senki, azért dolgoznak, hogy velünk dolgozhassanak.

Ezek az emberek a mi Mestereink. Hősök a vívómaszk mögött.

Simon Petronella