Tűzoltók a sportban: Kupás Gergő

A debreceni lánglovag, Kupás Gergő a mindennapokban pontosan és lelkiismeretesen végzi a munkáját, riasztás után a lehető leggyorsabban próbál kiérni a tűzhöz. Az ötszörös országos bajnok sportoló emellett a versenyeken horoglétra-mászásban, akadályfutásban, illetve kismotorfecskendő-szerelésben öregbíti a cívisváros hírnevét.

0

tűzoltókép3-300x238 Tűzoltók a sportban: Kupás Gergő

Minden bizonnyal nincs két ugyanolyan káresemény, a tűzoltóknak ezért a legextrémebb körülményekre is fel kell készülniük. A katasztrófavédelem szervezetén belül a lánglovagok minden pillanatban bevethetőek, a vonuló és beavatkozó állomány esetében kimondottan fontos szerepe van a megfelelő erőnlétnek, a jó állóképességnek, és az egészség fenntartásának. Valószínűleg csak kevesen tudják, de a tűzoltók gyakran sportversenyeken mérik össze tudásukat.

A jelenleg 38 évesen is jó erőben lévő Kupás Gergő már húsz éve erősíti a debreceni tűzoltókat, munkája mellett a sportot sose hanyagolta el, a mozgás mindig az élete szerves része volt. Az országos tűzoltó-versenyeken már ötször bizonyult a legjobbnak, de a nemzetközi sporteseményeken is rendszeresen képviseli Magyarországot és Debrecent. A rangos megmérettetések során szakmailag is nagyon sokat lehet tanulni, melyet a baleseteknél és káreseteknél tovább tud kamatoztatni. A debreceni tűzoltók vonuló csapatából ezennel Kupás Gergő került reflektorfénybe, aki többek között a hivatásáról, a sportversenyekről, és a különleges családjáról is mesélt a Debreceni Sportéletnek.

„Tűzoltónak lenni nem egyszerű, de számomra ez egy gyönyörű hivatás” – kezdte a beszélgetést Kupás Gergő. „Hosszasan tudnám mesélni a húsz év alatt átélt élményeimet. Tűzoltó-dinasztiában nőttem fel, édesapám és keresztapám is ebben a körben tevékenykedett, majd tizennyolc éves koromtól kezdve én is beálltam a sorba, később pedig az unokatestvérem is csatlakozott. Bár az öcsém először kissé eltévedt, hisz katona lett, de már ő is tűzoltó a repülőtéren. Érdekesség, hogy a rokonságban a nők pedig az egészségügyben dolgoznak. A sport mindig fontos helyet töltött be az életünkben, jómagam az általános iskolában atletizáltam, mesterem a kiváló edző, Suba László volt. Imádtam a sportágat, de egy idő után a kick-boxra váltottam, mely szakágban Major Zsolttól sokat tanulhattam. A sport számos területén tehát jó előképzettséget szereztem, munkámnak köszönhetően pedig még mindig hasznát veszem. Alapvetően tűzoltók vagyunk, káresetekhez és a tűzhöz vonulunk, de ha van némi szabadidőnk, sportolunk is mellette.”

241681060_4285466884868505_6642322134911154030_n-300x225 Tűzoltók a sportban: Kupás Gergő

Manapság Hajdú-Bihar megyében sajnos nagyon sok tűz üt ki, illetve káreset fordul elő, egy kimutatás alapján napjainkban a debreceni tűzoltók vonulnak legtöbbet az országban, így a sportolásra kevesebb idő jut. Bár a kialakult járványhelyzet miatt most tűzoltó-versenyeket nem nagyon rendeznek, Kupás Gergő reméli, hogy hamarosan e téren is visszatérhetnek a régi kerékvágásba. A hajdúságiak kiváló szakembere szerint bár a tűzoltó-sportot nemzetközi szinten jobban elismerik, mindent megtesz annak érdekében, hogy itthon is népszerűvé váljon. Természetesen a versenyszámokat is felsorolta, majd az érthetőség kedvéért kifejtette, hogy milyen feladatokat kell teljesíteniük.

„Az első versenyszám egy száz méteres síkfutásra épülő akadályfutás. A sikeres rajt után egy kétméteres palánkot kell átugrani, majd a talajon lévő két tömlővel ügyeskedünk. A futás során egy gerenda és egy sugárcső is megnehezíti a dolgunk, ezen a kis távon is kellőképpen el lehet fáradni” – fejtette ki gondolatait az akadályfutásról Gergő, majd a leglátványosabb versenyszámra, a horoglétra-mászásra tért át.

tűzoltókép1-300x219 Tűzoltók a sportban: Kupás Gergő

„Egy háromemeletes épületre kell felmenni úgy, hogy mindössze egy kampós-létra áll rendelkezésünkre, amit az ablakokba beakasztva tudunk egyre feljebb jutni. Amikor az utolsón beugrok, az nagy megnyugvást és elégedettséget jelent számomra. Ezen kívül még a kismotorfecskendő-szerelés is egy összetett versenyszám, de szerintem a négyszer százméteres váltó a legkomplikáltabb.”

241642787_380690420354004_3983443362867164754_n-300x225 Tűzoltók a sportban: Kupás Gergő

Kupás Gergő ötszörös országos bajnoknak vallhatja magát, így nyilván a nemzetközi színtéren is találkozhatunk a nevével. A pénzdíjas, profi világbajnokságot, valamint a tömegeseményként szolgáló Tűzoltó Olimpiát felváltva, kétévente rendezik meg. A magyar tűzoltóknak nincs túl könnyű dolguk, ugyanis sok külföldi csapat egykori olimpikonokat tudhat soraiban, akik napról-napra kizárólag a versenyre gyakorolnak.

„Az országos versenyeken általában a győriek, a budapestiek, a sátoraljaújhelyiek, valamint a debreceniek is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, így sokszínű a magyar tűzoltó-válogatott. A külföldi profi csapatok felnéznek ránk, de ez kölcsönös, ugyanis kimondottan jó látni, hogy mások mire képesek. Bár nagy sikereket csapatban még nem igazán tudtunk elérni, de 2008-ban kismotorfecskendő szerelésben világbajnoki bronzéremnek örülhettünk. A verseny hevében néha vannak odaszólások, csipkelődések, de jó kapcsolatot ápolunk a többi nemzettel, a légkör pedig családias.”

241237924_1171026270032864_8416550890933865303_n-300x225 Tűzoltók a sportban: Kupás Gergő

A hajdúsági bajnok a tűzoltóságon belül már sok mindent kipróbált, beosztott tűzoltóként kezdte, majd sofőr lett. Tudását számtalan tanfolyamon bővítette, jelenleg különleges szerkezelőként tevékenykedik.

„Nehéz egyszerre a munkát, a sportot, illetve egyéb teendőket összeegyeztetni, de a családom támogat mindenben. Feleségem, Nóra is mindig szurkol és izgul értem, néhány nemzetközi versenyre el is kísért. Tisztában vagyok vele, hogy nem lehetek örökké bajnok, de amíg bírom, csinálom. A legfőbb mégis a biztonság, két fiam, Benedek és a kéthónapos Bertalan mindennél többet jelent számomra. Tűzoltóként együtt élek a veszéllyel, de még fizikailag és mentálisan is remek formában vagyok. Szerencsére az utánpótlás-bázisunkban is vannak ügyes, jó képességű sportolók, így a jövő tűzoltó-bajnokainak is próbálom átadni minden tudásom” – zárta szavát városunk kiváló tűzoltója, Kupás Gergő.

T.H.

Fotók: Magánarchívum